Leemans Speciaalwerken in het nieuws

Nieuwsberichten: Vliegtuigberging IJsselmeer 2023

In september zal Leemans Speciaalwerken aanvangen met de bergingsoperatie van de Lancaster ED 603, een bommenwerperwrak dat zich enkele kilometers van de kust van Breezanddijk in het IJsselmeer bevindt. Updates en informatie over deze berging kun je vinden op deze pagina.

Op de nacht van 12 op 13 juni 1943 werd de Lancaster neergeschoten door een Duitse nachtjager, waarbij alle zeven bemanningsleden om het leven kwamen. Enkele weken na de crash spoelden vier van de jonge mannen aan op de kust van het IJsselmeer. Zij hebben hun laatste rustplaats gevonden op de begraafplaatsen van Workum, Stavoren en Hindeloopen.

Mogelijkerwijs bevinden de overige drie bemanningsleden zich nog steeds in het vliegtuig. Het initiatief voor de berging van de Lancaster is afkomstig van de familieleden van de gesneuvelde militairen. “De nabestaanden hebben verzocht om de stoffelijke resten van hun familieleden te bergen, zodat zij een waardige laatste rustplaats kunnen krijgen,” aldus Petra van den Akker, wethouder Cultuur.

Het werk wordt uitgevoerd door Leemans Speciaalwerken in samenwerking met het Ministerie van Defensie, in opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân. De operatie zal enkele weken in beslag nemen, voornamelijk vanwege het droogleggen van een deel van het IJsselmeer om het vliegtuig te kunnen bergen.

In 2016 werd dezelfde methode toegepast om een Vickers Wellington bij Lemmer te bergen. Ook destijds werd deze operatie uitgevoerd door Leemans Speciaalwerken.

De berging van de Lancaster ED 603 maakt deel uit van het Nationaal Programma Berging Vliegtuigwrakken. De Gemeente Súdwest-Fryslân fungeert als opdrachtgever, terwijl het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Defensie de gemeente ondersteunen met financiële middelen en advies bij de berging.

Berging van bommenwerper Lancaster op IJsselmeer voorlopig stilgelegd om veiligheid te waarborgen.

Bewondering voor de zeven dappere jonge mannen

Leemans Aircraft Recovery ontdekt menselijke resten in WOII-vliegtuigcrash in het IJsselmeer eerder dan verwacht.

Hoe haal je een meer dan 80 jaar oude Lancaster uit het IJsselmeer?

Nieuwsberichten: Berging Lancaster R5682 te Warten

Berging Lancaster R5682 te Warten

Op 31 juli zal Leemans Speciaalwerken werkzaamheden uitvoeren tbv de complexe berging van een Engelse bommenwerper uit WO2 in het Natura2000 gebied de Alde Feanen te Warten.
In de nacht van 4-5 september 1942 stortte een viermotorige Lancaster bommenwerper R 5682 ook bekend als de welbekende dambuster van de Royal Airforce neer in het plaatsje Wartena. Na een aanvullend onderzoek door de specialisten van het Leemans Aircraft Recovery Team bleek dat het vliegtuig vrij compleet op de locatie moet liggen. De piloot P/O Joslin offerde zijn leven op om zijn bemanning de gelegenheid te geven het vliegtuig te verlaten. De Canadese staartschutter Francis J. Cooper staat nog steeds vermeld alszijnde vermist. De opdrachtgever de gemeente Leeuwarden stelt in deze dat er alles aan gedaan moet worden om de vermiste Canadese staartschutter Francis J. Cooper terug te vinden om de familie de gelegenheid te geven hun verlies te kunnen afronden. De verwachting is dat de berging in november gereed zal zijn.

Bekijk in ons archief gerelateerde nieuwsitems:

Nieuwsberichten: Vliegtuigberging IJsselmeer

Vliegtuigberging IJsselmeer

In de nacht van 8 op 9 mei 1941 werd er boven het IJsselmeer een Britse bommenwerper door de Duitsers neergehaald. Het zou gaan om een Vickers Wellington met zes bemanningsleden, waarvan er nog twee worden vermist. Omdat het toestel nog bommen aan boord heeft, moet het geborgen worden. Leemans zal een deel van het IJsselmeer droogleggen om zo het vliegtuig te bergen. Het is de eerste keer dat dit in Nederland op deze manier gebeurd. De berging zal ongeveer een maand gaan duren, en gebeurt in samenwerking met gemeente De Fryske Marren en de Koninklijke Luchtmacht.

Bekijk in ons archief gerelateerde nieuwsitems:

Nieuwsberichten: Berging F-5 nabij De Bodde in Bitgum

Berging F-5 nabij De Bodde in Bitgum

In samenwerking met Defensie voert Leemans de berging uit van de neergestorte Zwitserse straaljager F-5. Het toestel stortte begin juni neer in een meertje bij De Bodde in het Friese Bitgum. Na het uitvoeren van verschillende milieu- en bodemonderzoeken zal de straaljager zorgvuldig geborgen worden, waarna het gebied eromheen schoongemaakt en hersteld wordt. Leemans zal alles in het werk stellen om de berging zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Bekijk in ons archief gerelateerde nieuwsitems:

Nieuwsberichten: Uw basis voor een gezonde en veilige bodem

Uw basis voor een gezonde en veilige bodem

Leemans weet wat zich onder het oppervlak afspeelt. Op basis van de door Leemans Speciaalwerken geregisseerde combinaties in uitvoer, van bijvoorbeeld archeologie, ecologie en milieu, blijft het project in kwestie overzichtelijk en beheersbaar voor de betrokken partijen. Leemans Speciaalwerken wordt steeds vaker ingezet op projecten waar meerdere disciplines van toepassing zijn. Door de ervaring en specialisatie in grondstromen en civieltechnische projecten, zoals spoor en rioleringswerkzaamheden, worden wij niet opgehouden door onvoorziene factoren die kunnen opduiken tijdens de uitvoer van een project zoals het aantreffen van explosieven. Wij denken oplossingsgericht mee en kunnen, met eigen materieel, flexibel optreden. Zowel op regiebasis als in de volledige uitvoering van een project.

Bekijk in ons archief gerelateerde nieuwsitems: