Op 14 september, precies om 13:55 uur, vloog een historische Beechcraft over de bergingslocatie van Leemans Aircraft Recovery op het uitgestrekte water van het IJsselmeer, waar zojuist zeven kransen waren gelegd. Dit werd gedaan uit respect voor en ter nagedachtenis aan de 7 moedige bemanningsleden van de Lancaster ED603. De 30 nabestaanden van deze jonge mannen waren duidelijk geroerd.

De dag begon met een bezoek aan het bezoekerscentrum. Nabestaanden zagen daar de oorspronkelijke wrakstukken van Lancaster ED603, het vliegtuig waarmee hun geliefden 80 jaar geleden omkwamen. Onder hen waren een vliegwiel, een van de vier motoren en de radio van het vliegtuig te bezichtigen. Later die dag opende het bezoekerscentrum voor het publiek.

Bewondering voor de opofferingen van zeven dappere, jonge mannen

Nadat alle aanwezigen aan boord waren gegaan van het schip Regina Andrea, opende burgemeester Jannewietske de Vries haar toespraak met “Eric Arthur Tilbury… Harold Elvin Howsam… Arthur Bertram Smart… Charles Fredrick Sprack… Raymond Edward Moore… Arthur Gordon Fletcher… Gordon Robert Sugar… De zeven dappere, jonge mannen die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van anderen.”