Foto is afkomstig van het artikel “Berging Vickers Wellington uit IJsselmeer start in augustus(17-06-2016)”, De Fryske Marren, 17 juni 2016

 

In de nacht van 8 op 9 mei 1941 werd er boven het IJsselmeer een Britse bommenwerper door de Duitsers neergehaald. Het zou gaan om een Vickers Wellington met zes bemanningsleden, waarvan er nog twee werden vermist. De bommenwerper vertrok die avond vanuit Engeland naar Bremen en is naar alle waarschijnlijkheid op de heenreis neergeschoten door een Duitse nachtjager.

Uit de berging van het vliegtuigwrak in het IJsselmeer is inderdaad gebleken dat het gaat om een R1322 Vickers Wellington Mark 1c. De Vickers Wellington behoort toe aan het Poolse 305 RAF Squadron. Er zijn diverse voorwerpen tussen de brokstukken gevonden, waaronder een koptelefoon met daarop de naam van een Pools bemanningslid.

Berging Vickers Wellington

In het vliegtuigwrak van de Vickers Wellington in het IJsselmeer waren diverse wapens, bommen en explosieven aanwezig. Het wrak van het toestel werd gevonden bij het onderzoeken van de bodem. In het gebied gaat in de toekomst zand gewonnen worden.

De munitie die in het vliegtuigwrak aanwezig was heeft lange tijd in de grond gelegen en was daardoor explosief gevaarlijk. Daarnaast zorgde brandstof en andere vloeistoffen uit het neergestorte vliegtuig voor bodem- en grondwatervervuiling. Ook aanwezig in het vliegtuigwrak waren, vermoedelijk, de stoffelijke resten van twee van de bemanningsleden van de Vickers Wellington. Het bergen en terugbrengen van vermiste militairen is erezaak voor onze specialisten en van groot belang voor de nabestaanden, ook na al die decennia die zijn verstreken.

Samenwerking De Fryske Marren en de Koninklijke Luchtmacht

Leemans Speciaalwerken is gespecialiseerd in zowel de berging van vliegtuigwrakken als het opsporen en veiligstellen van explosieven. Dit was een van de redenen waarom Leemans Speciaalwerken het aangewezen bedrijf was om deze werkzaamheden uit te voeren.

Leemans Speciaalwerken heeft tijdens de bergingswerkzaamheden een deel van het IJsselmeer drooggelegd om zo het vliegtuigwrak te bergen. Het is de eerste keer dat in Nederland op deze manier een vliegtuigwrak is geborgen. De berging heeft ongeveer een maand geduurd. Werkzaamheden zijn in samenwerking met gemeente De Fryske Marren en de Koninklijke Luchtmacht uitgevoerd.

Bommen

Op 8 september 2016 werden vier bommen onschadelijk gemaakt. Deze bommen zijn door Leemans Speciaalwerken veilig en vakkundig uit het vliegtuigwrak verwijderd. De demontage werden uitgevoerd door enkele medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De bommen zijn in de buurt van Assen ter ontploffing gebracht.

Eresaluut aan de bemanning van de Vickers Wellington

Een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog heeft maandag 19 september 2016 een eresaluut gemaakt aan de omgekomen vliegers van het geborgen toestel in het IJsselmeer.  Vanuit Greup (Zuid-Holland) vloog de Avro Lancaster driemaal laag over de bergingslocatie, gevolgd door twee F-16’s.