(foto: Omrop Fryslan)

Menselijke resten zijn gevonden in de wrakstukken van een Britse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het IJsselmeer is neergestort. Men gelooft dat het de resten zijn van een of meer bemanningsleden van de Lancaster ED603, die werd neergeschoten door een Duits gevechtsvliegtuig.

Leemans begon op maandag met de berging van het vliegtuig, met als doel een laatste rustplaats te bieden voor de bemanningsleden. Het vliegtuig ligt ondersteboven op de bodem van het IJsselmeer, wat het moeilijk maakt om toegang te krijgen tot de compartimenten van de bemanning.

Op weg naar Engeland, na een bombardementsmissie boven de Duitse stad Bochum, was de Lancaster onderweg naar Engeland. Hij werd neergeschoten in de buurt van Kornwerderzand en stortte neer in het IJsselmeer, niet ver van de locatie van de Afsluitdijk. Helaas hebben alle zeven bemanningsleden het niet overleefd. De lichamen van vier van hen spoelden later aan op de oevers van het IJsselmeer, terwijl drie van hen nooit zijn gevonden. Verder onderzoek zal bepalen of de ontdekte resten inderdaad toebehoren aan de vermiste bemanningsleden